BeFrank

Snel én simpel

Man ligt in weiland met smartphone

Bij een modern pensioen hoort modern gebruiksgemak. Voor BeFrank hebben we in korte tijd een nieuw werkgevers- en een werknemersportaal ontworpen met de focus op eenvoud in gebruik.

In een drietrapsraket naar een nieuw ontwerp

Pensioen dichter bij de mensen brengen, meer laten leven. Dat is de ambitie van pensioenuitvoerder BeFrank. BeFrank vroeg ons in korte tijd een oplossing te ontwerpen voor de pensioenadministratie door werkgevers en werknemers. Onze oplossing sluit naadloos aan op waarden die BeFrank hoog in het vaandel heeft: innovatief en zo eenvoudig en begrijpelijk mogelijk. We hebben het project in korte tijd uitgevoerd op basis van onze ontwerpaanpak die drie stappen kent: ‘understand, ideate, create’.

Eerst de klant begrijpen

We zijn gestart met 'understand': een inventarisatie van de huidige situatie. In welke context gebruiken klanten de applicaties van BeFrank? Welke taken voeren ze ermee uit en welke ideeën hebben ze voor verbetering? Voor het werkgeversportaal hebben we input verzameld door in organisaties uit verschillende branches gebruikers te interviewen, zoals de pensioenadministrateur en het hoofd HR. Vervolgens hebben we voor zes hoofdtaken (zoals een wijziging doorvoeren in het profiel of inzien van het pensioenplan) een customer journey opgesteld met de pijnpunten en 'moments of truth'.

Innovatieve ideeën genereren

In de tweede stap ‘ideate’ draait het om creativiteit. We hebben met het team in een brainstormsessie vernieuwende ideeën ontwikkeld. Deze hebben we eerst gevisualiseerd in schetsen en daarna vertaald naar een concept voor een dashboard in de nieuwe online omgeving. We hebben de uitgewerkte schermen in de praktijk getoetst bij gebruikers. Op basis van hun feedback hebben we ons conceptontwerp aangescherpt.

Zo snel en eenvoudig als wij wilden dat de nieuwe omgevingen zouden zijn in gebruik, zo efficiënt en prettig was ook de samenwerking met Informaat.

Almar Pieter Stolp

— 

Online Manager

BeFrank

Prototype van pensioenoplossing

In de derde stap, ‘create’, hebben we de details van het ontwerp uitgewerkt in een interactief prototype (gebouwd in HTML, CSS, JS). Met dit prototype konden gebruikers taken van het begin tot het eind op een realistische manier testen. En zo konden wij specifieke interacties valideren. De code van het prototype was direct bruikbaar voor developers van de bouwpartij.

Klaar voor de toekomst

Met onze ontwerpaanpak hebben we voor BeFrank in een korte periode online pensioenoplossingen ontwikkeld:

  • Gebaseerd op klantonderzoek.
  • Met een optimale gebruikservaring.
  • Beschreven in een styleguide met oog op onderhoud en doorontwikkeling.

Met deze pensioenoplossingen weten klanten van BeFrank nog sneller waar ze aan toe zijn, nu én in de toekomst.

Ook snel een eenvoudige en begrijpelijke oplossing?