Gemeente Amsterdam

De baas blijven over jouw digitale ID

Fietsers op een kruispunt in Amsterdam

Wie laat jij kopietjes maken van je paspoort? Mail of app je ook wel eens een foto van je rijbewijs? Allemaal potentiële situaties voor online identiteitsfraude. De gemeente Amsterdam werkt met de 'Agenda Digitale Stad’ aan een digitale identiteit voor alle Amsterdammers. Daarmee kunnen inwoners veilig hun data delen en worden hun digitale rechten beschermd.

Kwetsbare gegevens

Wij delen veel persoonlijke gegevens met elkaar en met organisaties. Dat kan betekenen dat we niet meer precies weten met wie, en wat zij er mee doen. Voor organisaties is het een toenemende uitdaging om aan privacy-regels te voldoen. Dus er is nieuwe manier nodig van jezelf bekend maken en gegevens delen. De gemeente Amsterdam wil dat inwoners veilig hun data kunnen delen en dat hun rechten online worden beschermd.

Met inwoners, voor inwoners

De concrete vraag aan ons was: ‘Ontwerp een digitale identiteitsmanager voor Amsterdammers.’ Onze UX- en service designers in het team Digitale Identiteit van de gemeente Amsterdam zijn daarvoor eerst met de inwoners aan de slag gegaan. Samen hebben we hun privacy in de fysieke wereld in kaart gebracht (denk aan een portemonnee en een sleutelbos) en dat vertaald naar de digitale wereld – een portemonnee met jouw gegevens.

Vanuit dit service design traject is een samenwerking ontstaan met de stichting ‘Privacy by Design’. Design en techniek zijn samengekomen in een herontwerp van de IRMA-app van deze stichting. Daarbij staat gebruiksgemak, veiligheid en inclusiviteit centraal.

Veilig inloggen in de IRMA appEen overzicht van jouw gegevens in de IRMA app

Privacy by design

IRMA is een app om, op een privacy-vriendelijke manier, jezelf bekend te maken bij organisaties. Je ziet altijd wat een organisatie van je wil weten en jij bepaalt of je deze gegevens deelt. Zo deel je niet meer dan wat strikt noodzakelijk is en houd je zelf het beheer over jouw gegevens.

Met IRMA kun je bijvoorbeeld aantonen dat je ouder bent dan 18 of 65, zonder dat je jouw precieze leeftijd hoeft vrij te geven. Of bewijzen dat je in een bepaalde wijk woont, zonder jouw exacte adres te delen. Zo neemt de kans op fraude met persoonsgegevens af en kunnen bedrijven geen profiel van je opbouwen.

"De IRMA-app is oorspronkelijk opgezet door mensen met een achtergrond in privacy en computerbeveiliging. Informaat heeft een cruciale rol gespeeld bij de ontwikkeling van IRMA door gebruikers en hun gebruikservaring centraal te stellen. Hun ontwerpen zijn nu doorslaggevend voor het succes van IRMA."

Bart Jacobs

— 

Hoogleraar computerbeveiliging en voorzitter van de stichting Privacy by Design.

Stichting Privacy by Design

Inwoners positief over nieuwe app

Onze designers hebben concepten, dialogen en schermen ontworpen, en deze ontwerpen gevalideerd bij de gebruikers. Op basis van de feedback van de gebruikers zijn er aanpassingen doorgevoerd in de app. Deze aanpassingen zijn ook getest met gebruikers. Hieruit is gebleken dat gebruikers de nieuwe app positief waarderen.

IRMA Gemeente Amsterdam appTwee smartphones waarop de IRMA-app te zien is.De demo van IRMA

Dutch Interactive Award

Met dit project won Informaat met haar partners Gemeente Amsterdam en Privacy by Design ‘zilver’ in de categorie Digital for Good op de Dutch Interactive Awards 2021. Dé prijs voor het allerbeste interactieve online werk van Nederlandse bureaus. Uit het juryrapport: "Het is slim dat ze een goed partnership met de stad Amsterdam hebben opgezet. De ambities rondom dit project zijn groot en hetzelfde geldt voor alle mogelijkheden. Een uitrol in meer steden ligt in het verschiet. Alle lof voor de grondige en veelomvattende aanpak die men heeft gekozen."

WSA Award

Daarnaast wonnen we met onze partners de internationale WSA-award in de categorie ‘Government & Citizen engagement’ met het project ‘IRMA - A digital wallet for your privacy data on your phone’. De jury was onder de indruk van deze nieuwe manier om jezelf digitaal te identificeren, wat goed past in de maatschappelijke ontwikkeling van transparantie en controleerbaarheid: open source, veilig en ontworpen en ontwikkeld in samenwerking met burgers. Wij zijn dan ook supertrots op deze tweede award voor ons project.

IRMA zelf proberen?

Ook de app uitproberen? Download IRMA in de App Store of de Google Play Store, haal met IRMA je eigen gegevens op en probeer het uit in de demosite.

Ook een vraag over je digitale identiteit?