Gemeente Amsterdam

De baas blijven over jouw digitale ID

Fietsers op een kruispunt in Amsterdam

Wie laat jij kopietjes maken van je paspoort? Mail of app je ook wel eens een foto van je rijbewijs? Allemaal potentiële situaties voor online identiteitsfraude. De gemeente Amsterdam ontwerpt en ontwikkelt, in het kader van de 'Digitale Stad’, een digitale identiteit voor alle Amsterdammers. Met als doel dat de inwoners veilig hun data kunnen delen, online hun rechten worden beschermd en onze democratische waarden ook online gelden.

Co-creatie

Dit doel is leidend voor onze UX- en service designers in het team Digitale Identiteit van de gemeente Amsterdam. De gemeente heeft gekozen voor een co-creatie-aanpak met een service design traject als basis. Zo staat gebruiksgemak, veiligheid en inclusiviteit centraal bij het herontwerp van de IRMA-app van de stichting ‘Privacy by Design’.

Eind 2020 heeft ons team ook de demo-website ‘Probeer IRMA uit’ opgeleverd. Inwoners kunnen er ontdekken hoe IRMA werkt, door de app zonder consequenties uit te proberen.

Privacy-vriendelijk

IRMA is een oplossing om op een privacy-vriendelijke manier jezelf bekend te maken bij organisaties. Je ziet altijd wat een organisatie van je wil weten en jij bepaalt of je deze gegevens deelt. Zo deel je niet meer dan wat strikt noodzakelijk is en houd je zelf het beheer over jouw gegevens.

Met IRMA kun je bijvoorbeeld aantonen dat je ouder bent dan 18 of 65, zonder dat je jouw precieze leeftijd hoeft vrij te geven. Of bewijzen dat je in een bepaalde wijk woont, zonder jouw exacte adres te delen. Zo neemt de kans op fraude met persoonsgegevens af en kunnen bedrijven geen profiel van je opbouwen, aldus de gemeente.

Feedback van gebruikers

Onze designers hebben concepten, dialogen en schermen ontworpen, en deze ontwerpen gevalideerd bij de gebruikers. Op basis van de feedback van de gebruikers zijn er aanpassingen doorgevoerd in het ontwerp van de app. De nieuwe app heeft een duidelijkere en meer intuïtieve gebruikerservaring.

IRMA zelf proberen?

Op de website ‘Probeer IRMA uit’ kunnen inwoners van Amsterdam IRMA zonder consequenties uitproberen en zelf ervaren hoe zij de app op verschillende manieren kunnen gebruiken. Vanzelfsprekend moet je wel eerst IRMA downloaden uit de Apple Store of de Google Playstore.

Ook een vraag over je digitale identiteit?