Tergooi MC

Buiten de lijntjes denken en doen in een hackathon

Tergooi MC

Samen met het Tergooi Medisch Centrum in Hilversum en Blaricum hebben we de hackathon 'Buiten de lijntjes' georganiseerd, om creatief knelpunten aan te pakken. Buiten de lijntjes denken is makkelijk gezegd, maar best lastig. Met aandacht voor de juiste mindset en voor design tools hebben we de medewerkers uit hun dagelijkse routine gehaald. En ze geholpen om, samen met collega’s, ideeën tastbaar te maken voor het verbeteren van knelpunten in de zorg.

Samenwerking

Het Tergooi MC wilde heel graag een hackathon organiseren. Om te bevorderen dat de medewerkers elkaar beter leren kennen, en om ze te inspireren om samen in één dag knelpunten in de zorg te kraken. Via ‘design coaching’ hebben we onze kennis gedeeld van innovatieprocessen en van design thinking technieken.

Uitdaging

De uitdaging bij creatieve processen is niet om ideeën te verzinnen. Die zijn er genoeg. De uitdaging is om een oplossing te bedenken voor het echte probleem, vaak ‘het probleem achter het probleem’. En ook een oplossing die eenvoudig te implementeren is en werkt voor de eindgebruiker. Het is daarom belangrijk om tijdens de hackaton niet te blijven praten, maar ideeën concreet visueel te maken, zodat je ze snel kunt testen. En dat allemaal in een dag... best spannend.

De hackathon bij Tergooi MC

Digitale aanpak en double diamond

Tijdens de hackaton hadden 5 teams ieder hun eigen thema en digitale brainstorm-omgeving. De omgeving bevatte duidelijke stappen en templates om eerst het probleem goed scherp te krijgen en daarna oplossingen te verzinnen en te visualiseren, volgens het ‘double diamond’-proces. De design coach vn Informaat remde soms af (‘welk probleem lossen we eigenlijk op’) of zette aan tot actie (‘teken je idee’).

"De coaches van Informaat hebben met ons meegedacht; hoe kom je vanuit gezamenlijke knelpunten tot oplossingen?"

Kim Verheij

— 

Projectleider Zorg Dichterbij

Tergooi MC

Mooie resultaten

Een van de doelen was om als deelnemers elkaar te leren kennen. Dat is zeker gelukt. Na afloop werden contactgegevens uitgewisseld om elkaar in de toekomst beter te vinden. Daarnaast kwamen er mooie ideeën tot stand. Om therapietrouw bij medicatiegebruik te bevorderen zijn ‘motivatiemomenten’ ontworpen. Een ander idee is het opzetten van een gemeenschappelijk dossier voor kwetsbare ouderen waarbij een smartwatch vitale functies doorgeeft.

Ook buiten de lijntjes denken?