Design system

Schatkamer voor succes

Een man achter drie beeldschermen in een kantoor-omgeving Een man achter drie beeldschermen in een kantoor-omgeving Een man achter drie beeldschermen in een kantoor-omgeving

Eén plek voor alle richtlijnen en elementen die de digitale klantbeleving van jouw organisatie bepalen. Dat is je design system. Hier begint de excellente beleving die jouw organisatie de klant wil bieden.

Meer samenhang in de klantbeleving

Misschien herken je het: je organisatie weet heel goed hoe zij klanten wil aanspreken en overtuigen. Maar de manier waarop dat in de praktijk gebeurt, verschilt per afdeling en discipline. Met als gevolg: grote verschillen in vorm, stijl en kwaliteit tussen fysieke en digitale touchpoints. En een onsamenhangende klantbeleving. Met een design system leg je de basis voor de beste klantbeleving.

Van merkwaarden tot herbruikbare code

In een design system verzamel je al het bruikbare materiaal dat bijdraagt aan een efficiënt en consistent ontwerp van relevante diensten voor je klanten. Denk hierbij aan:

 • Merkwaarden.
 • Persona's.
 • Kleurpaletten.
 • Ontwerpprincipes.
 • Ontwerppatronen.
 • Herbruikbare code.

Inrichting van jouw design system

Als eerste bepalen we samen welke zaken we wel en niet in het design system opnemen. Bestaand materiaal checken we op relevantie en actualiteit en werken we waar nodig bij. Als blijkt dat er iets ontbreekt voegen we het toe. En als iets onvoldoende bedrijfsbreed toepasbaar is, maken we het eerst herbruikbaar. Dit alles doen we in overleg met alle stakeholders. Zo ontstaat er in je hele organisatie draagvlak voor het design system.

Duurzame inbedding

Iedere organisatie heeft al kennis en methoden vastgelegd die bijdragen aan de klantbeleving. Een design system opzetten hoeft dan ook niet veel tijd te kosten. Maar een goed design system is nooit 'af' en blijft altijd doorgroeien met best practices. Daarom verdient de inrichting van je organisatie ook aandacht. We beantwoorden vragen als: Waar staat het design system? Wie is er verantwoordelijk voor? En hoe houd je hem overzichtelijk en relevant? Zo borg je de waarde van het design system in je organisatie.

Een design system bevat helder beschreven principes, stijlen en componenten waarmee je je applicaties langdurig kunt blijven verbeteren en verfijnen.

— Vincent Smedinga, Front-end engineer

De waarde in een notendop

 1. Eén bron voor een excellente klantbeleving, minder discussie tussen afdelingen.
 2. Hoger innovatietempo dankzij kortere ontwerp- en ontwikkeltijd.
 3. Makkelijker toegang tot actuele ontwerpkennis, minder fouten.
 4. Snellere doorvoer van stijlaanpassingen.
 5. Nóg efficiënter prototypen en trainen met integratie van een sandbox.

Wat we voor je kunnen doen

 • Advies over het inrichten van je design system.
 • Initieel opzetten en vullen van je design system.
 • Inrichten van de processen voor het beheer van je design system.

Wil jij ook een schatkamer voor succes?