robothelm

AI-toepassingen voor de digital designer


Roel Jansen

Auteur

Roel Jansen

Geplaatst

29 november 2019

Leestijd

6 minuten


Artificiële intelligentie (AI) is sinds een paar jaar één van de meest besproken thema’s op conferenties. Er wordt veel over geschreven binnen en buiten de designwereld. Behalve dat techbedrijven AI inzetten om hun diensten te verbeteren zijn er ook steeds meer AI-toepassingen die digital designers bij hun werkzaamheden kunnen gebruiken. In dit artikel vind je hier tien aantrekkelijke voorbeelden hiervan.

In dit artikel gebruik ik AI als overkoepelend begrip voor toepassingen die zelf-creërend zijn en dus zonder menselijke tussenkomst iets maken op het werkterrein van digital design. Sommige toepassingen zijn direct te gebruiken en dat raad ik ook aan te doen. Andere zijn niet openbaar maar niet minder relevant.

1. Luban (Alibaba)

Luban (video) is een toepassing van het Chinese technologiebedrijf dat met AI verschillende varianten van banners ontwerpt. Luban heeft miljoenen Chinese reclame-uitingen geanalyseerd. Een gebruiker van deze toepassing hoeft alleen het type reclame-uiting en de afmetingen door te geven en de toepassing doet de rest van het werk.

Luban (Alibaba)

Wat kun je ermee?

Met toepassingen zoals Luban hoeven visual designers niet meer ingezet te worden om simpele banner-achtige visualisaties te maken. De designer krijgt zo meer de rol van art-director en geeft Luban slechts parameters mee en maakt vervolgens keuzes uit verschillende banners.

2. TL-GAN, StyleGAN en THISPERSONDOESNOTEXIST.com

TL-GAN en StyleGAN zijn toepassingen waarbij je afbeeldingen van fictieve personen kunt maken. Op basis van diverse instellingen zijn gezichtsuitdrukkingen of andere gelaatskenmerken aan te passen. THISPERSONDOESNOTEXIST is een website waarbij je bij iedere verversing van een webpagina een nieuwe afbeelding van een niet-bestaande persoon ziet.

GAN

Wat kun je ermee?

Stel je voor dat je een gezicht kan samenstellen die perfect past bij de omschrijving van een persona. Deze toepassingen lenen zich uitstekend voor de creatie van persona’s zonder stock foto’s te hoeven gebruiken. Je kunt ze ook gebruiken als ‘placeholders’ voor avatars of profielen in je wireframe of prototype. Er bestaat al een plugin voor Sketch om niet-bestaande gezichten in je ontwerp te gebruiken.

3. Uizard

Met Uizard kun je papieren schetsen laten omzetten naar een digitale schets. Je kunt ook papieren schetsen direct in front-end code omzetten. Deze toepassing kan dus beeld herkennen en omzetten tot iets wat digitaal bruikbaar is.

Uizard

Wat kun je ermee?

Stel je voor dat je de schetsen die je hebt gemaakt meteen kan omzetten naar wireframes in Sketch, zonder dat je daar zelf iets voor hoeft te doen. Dat is letterlijk wat Uizard doet. Dit combineer je bijvoorbeeld met een design system waardoor alles meteen in de juiste stijl en met goede componenten wordt gemaakt. Door een toepassing zoals Uizard maak je als ontwerper sneller iteraties en kun je eventueel ook makkelijker met front-end developers communiceren. Als de code goed genoeg is ten minste.

4. UIbot

Met een enkele klik verander je de opmaak van de user interface. Je kunt duizenden iteraties doen van je ontwerp en telkens veranderen de kleuren, lettertypes, uitlijning en indeling. Inhoudelijk verandert er niks, alleen visual design. De toepassing maakt zelfstandig talrijke visuele exploraties zonder dat je zelf iets hoeft te doen.

Uibot

Wat kun je ermee?

Met UIbot kun je veel verschillende iteraties van je ontwerp maken. Je hoeft niet alle varianten in Sketch uit te werken maar met één klik zie je een nieuwe opmaak. Misschien zie je een variant die je zelf nooit had bedacht.

5. Ukit AI

Ukit AI analyseert een website en maakt er vervolgens een nieuwe versie van. De toepassing kijkt naar de broncode van de website en kijkt naar andere vergelijkbare sites als inspiratie om de opgegeven site te verbeteren.

Ukit AI

Wat kun je ermee?

Door een toepassing als Ukit AI naar een website te laten kijken en er een nieuwe versie van te maken kun je gemakkelijk zien wat een visuele verandering zou doen voor een website. Als hiermee bepaalde problemen worden opgelost hoef je niet alles opnieuw in te delen. Dit geldt natuurlijk vooral voor eenvoudige sites. Verder is het de taak van de designer om meer inhoudelijk te kijken naar de bestaande website.

Het zou interessant worden als de gebruiker parameters kan instellen van de nieuwe site, zoals minimalistisch, vrolijk of kleurrijk. Het lijkt nu alsof er maar één oplossing ontstaat terwijl je als gebruiker misschien bepaalde eisen hebt.

6. AI copywriter (Alibaba)

Alibaba maakt gebruik van een toepassing voor een AI-gestuurde copywriting. Men beweert dat de toepassing maar liefst 20.000 zinnen per seconde kan genereren. Deze toepassing schrijft teksten door naar allerlei andere reclame-uitingen te kijken van Alibaba-bedrijven, zoals Tmall en Taobao.

AI Copywriter

Wat kun je ermee?

Kopij is een belangrijk onderdeel van elke gebruikerservaring. Een toepassing zoals AI writer zou designers goed kunnen helpen met de creatie van kopij in je ontwerp. Zo hoef je geen Lorum Ipsum te gebruiken en kun je een suggestie of opzet krijgen van deze copywriting-toepassing. Idealiter geeft een designer aan wat voor kopij er nodig is en genereert de toepassing dan geschikte teksten. Bijvoorbeeld door tekst te produceren voor een onderdeel Veelgestelde vragen gebaseerd op de content van je bestaande site.

7. Components AI

Components AI is een online toepassing waarbij je iteraties kan doen op onderdelen van een visueel ontwerp, zoals kleur, schaduw en lettertype. Je kunt parameters wijzigen en eventueel op slot zetten. Vervolgens maakt deze toepassing verschillende varianten. De toepassing leert naarmate het meer gebruikt wordt. Zo worden de suggesties die je krijgt steeds beter.

Components AI

Wat kun je ermee?

Met deze toepassing kun je makkelijk verschillende varianten van een bepaalde component zien. Zo kun je snel combinaties van kleuren of lettertypes zien en afwegingen maken. Je hoeft zelf niet allerlei acties te doen in Sketch en zo kun je makkelijk en overzichtelijk nieuwe ideeën genereren. Er is een plug-in voor Sketch beschikbaar, genaamd Bill UI. Met deze plug-in krijg je ontwerpsuggesties over componenten in je Sketch-bestand.

8. RealEyes

Bij RealEyes wordt AI gebruikt voor gebruikerstesten. Testpersonen krijgen beelden te zien en geven toegang tot hun webcam. De toepassing analyseert wat gebruikers vinden van het voorgeschotelde beeld op verschillende vlakken, zoals emotie en aandachtsspanne.

RealEyes

Wat kun je ermee?

AI wordt steeds beter in de analyse van menselijke emoties en handelingen. Zo kan een toepassing als RealEyes een ontwerp zelfstandig analyseren en data over deze analyse op een heldere manier terugkoppelen. Je zou dit goed kunnen gebruiken om op afstand gebruikerstesten te doen zonder dat je er zelf doorlopend bij hoeft te zijn.

9. Recognition

Recognition was een tentoonstelling in het Tate Britain museum gebaseerd op AI. De toepassing combineerde kunstwerken die ooit in het museum stonden met hedendaagse fotografie van de nieuwsdienst Reuters.

Recognition

Wat kun je ermee?

AI zou designers kunnen helpen door soortgelijke beelden te zoeken van fotografie voor op een site. Daarnaast is een toepassing als Recognition te gebruiken om je ontwerp te vergelijken met andere soortgelijke ontwerpen.

10. Wix Advanced Design Intelligence

Wix ADI bouwt zelfstandig websites zonder programmeurs. Wix start bijvoorbeeld met een reeks vragen en helpt je met de keuze van templates. Na de introductie maakt Wix een site gevuld met content. Alle sites hebben kleine verschillen en worden dus uniek voor elke gebruiker gemaakt. Dit in tegenstelling tot templates van bijvoorbeeld WordPress.

De meeste mensen zijn bekend met de vergelijkbare dienst: The Grid AI. Deze lijkt echter een stille dood gestorven. Met Firedrop kun je ook sites laten bouwen en met een ‘conversational user interface’ aanpassingen uitvoeren.

WIX

Wat kun je ermee?

Wix wordt veel gebruikt voor eenvoudige sites, zoals online portfolio’s of kleine webshops. De websites die Wix creëert zijn gebaseerd op bestaande en goed bezochte sites. Als designer kun je Wix als inspiratiebron gebruiken. Je kunt op een snelle manier verschillende varianten maken. Natuurlijk kun je er ook een eigen portfoliosite mee maken.

Conclusie

Bovenstaande voorbeelden zijn slechts het topje van de ijsberg. Er zijn nog meer interessante AI-toepassingen in het ontwerpgebied en het aantal is sterk groeiende. Moeten we nu bang zijn dat ons werk binnenkort wordt overgenomen door AI-toepassingen? Ik denk van niet. Wat bovenstaande voorbeelden namelijk gemeen hebben is dat ze leren van bestaande voorbeelden om iets te creëren. Zo is het voor designers vooral een hulpmiddel om snel iteraties te maken van een ontwerp. De creatieve geest van de designer blijft nog steeds nodig om iets echt moois, origineels, relevants, waardevols te ontwerpen.

Maar het is hoe dan ook spannend te zien waartoe AI al in staat is, ook in ons eigen vak. Het is belangrijk en goed hiermee te (blijven) experimenteren. Zo begrijpen we geleidelijk aan beter wat AI allemaal zou kunnen betekenen en tegelijk kunnen we dergelijke toepassingen zien als een soort co-designer. Nooit meer in je eentje op een opdracht.



AI

Artificiële Intelligentie