CSS Day 2022

CSS Day 2022

Egor Kloos

Auteur

Egor Kloos

Geplaatst

05 juli 2022

Leestijd

2 minuten

Informaat was opnieuw trotse sponsor van CSS Day. Met ons werk in design-implementatie is CSS een essentieel onderdeel van het coderen van de front-of-the-front-end. Daarom is dit een belangrijk evenement voor ons.

Ook hebben browsermakers onlangs krachtige CSS-functies uitgerold en er zullen er nog meer komen dankzij het Interop 2022-initiatief. CSS Day 2022 werd het evenement van het jaar.

De drie belangrijkste take-aways

  1. Door scoping en het isoleren van code kunnen we afstand nemen van hardnekkige klassennaamstructuren.
  2. CSS maakt een verschuiving in paradigma door. Het managen van de staat en reactiviteit zal in de toekomst deel uitmaken van het werk.
  3. We moeten meer verantwoordelijkheid nemen voor ons werk, zeker als we op afstand werken. We moeten onze gebruikers zien als ontwerpers, ontwikkelaars en productmanagers.

Het schrijven van CSS was iets wat je in het verleden deed voor pagina's, voor documenten. De watervalmethode was iets wat je in je hoofd kon visualiseren. De sites van tegenwoordig zijn groter, complexer en alleen maar groter geworden met meer code. Over de hele 'waterval' kunnen redeneren is niet meer haalbaar. We hebben ingebouwde oplossingen nodig om de 'waterval' het hoofd te bieden zonder deze te doorbreken. Bramus van Damme gaf ons een excellent primer on CSS Layers en hoe die in de 'waterval' passen. CSS-lagen zijn beschikbaar in alle belangrijke browsers en het zal een functie zijn die de manier waarop we werken met selectors in CSS verandert. In combinatie met webcomponenten hebben we ineens veel controle over hoe stijlen worden toegepast op elementen.

Maar wacht! We zijn nog niet klaar. Eindelijk zijn er positieve ontwikkelingen in de @scope-specificatie. Tab Atkins sprak over waar deze spec zich momenteel bevindt en hoe deze zal werken. We moeten duimen dat dit de laatste stap zou kunnen zijn in het bieden van een fijnmazige controle over de 'waterval'.

CSS Variables stelt ons in staat om API-styling van een hoger niveau te creëren

Lea Verou

Lea Verou sprak over alle coole dingen die we kunnen doen met CSS Custom Properties (ook bekend als CSS vars). Met Custom Properties begint CSS op iets anders te lijken. Zozeer zelfs dat Lea het punt aanstipte dat we moeten beginnen met het toevoegen van CSS Custom Properties API-documentatie aan onze projecten en hoe we aangepaste condities aan CSS kunnen gaan toevoegen.

Nog verbluffender is de toekomst met reactieve eigenschappen door een aangepaste eigenschap te registreren, zodat je de browser het type waarde (kleur, grootte, trefwoord, enz.) kunt vertellen, zodat de browser weet hoe deze moet worden berekend.

CSS Property

Chrome heeft een implementatie, maar het is onduidelijk of Safari deze binnenkort zal implementeren. Laten we hopen dat ze dat doen, want het geeft ons nog meer controle en inzicht bij het implementeren van CSS op een geïntegreerde manier in de browser.

CSS Day 2022 Ana Ferreira

Net als op veel andere conferenties waren er op CSS Day ook lezingen over andere onderwerpen dan het hoofdthema. In dit geval een actuele lezing door Ana Ferreira van Diost over werken op afstand met een wereldwijd personeelsbestand en een inzichtelijke presentatie door Maike Klip over de impact en complexiteit van ons werk.

Als gebruikers hulp nodig hebben, moeten we zeker zijn dat we de context begrijpen, complexiteit toestaan en die gebruikers ons beste werk leveren. Laten we het gemakkelijker maken met toegankelijke oplossingen voor degenen die erop vertrouwen.

Na twee dagen van inspiratie, een gedeeld doel en een overvloed aan kennis, zijn we allemaal veel kennis rijker dankzij het bijwonen van CSS Day. We kijken uit naar de volgende editie. Wat duidelijk is, is dat verrijkte gebruikerservaringen en consistente toepassing van merkidentiteit met deze nieuwe technologieën meer front-enders zullen vereisen die zich richten op de ontwerpimplementatie, de front-of-the-front-end. Een uitdaging die mijn collega-ontwikkelaars en ik graag aangaan!

Over de auteur

CSS